Road rage: kakker versus aso

Er moet iets mis zijn geweest met mijn karma want ik had kort na elkaar ongewild twee aanvaringen in het verkeer. De één met een “soortgenoot” en de ander met iemand die net zo goed van een andere planeet had kunnen komen. Wat mij opviel was hoeveel stress ik ervoer van de eerste, “beschaafde” confrontatie en dat de laatste met een hoop gescheld veel heftiger léék, maar uiteindelijk veel minder indruk maakte.

De Kakker

Op een doordeweekse ochtend moest ik tanken en reed ik een druk tankstation langs de A2 op. De eerste pompen die ik tegemoet reed waren allemaal bezet, maar er was er nog één vrij, precies de laatste in de rij. Ik wilde ernaartoe manoeuvreren maar dit werd onmogelijk gemaakt door een kek cabriootje met bijpassende man, type Jort Kelder, omdat zijn portieren open stonden. Jort was onder de motorkap zijn olie aan het bijvullen. Ik wachtte even tot hij op zou merken dat zijn open deuren de boel blokkeerden en deze hoffelijk zou sluiten zodat ik erlangs kon, maar hij ging zo op in zijn bezigheden dat ik mij genoodzaakt voelde met een kort, vriendelijk bedoeld, tuutje zijn aandacht te trekken (nou schijnt dat tuutje als een rode lap op een stier te kunnen werken, mea culpa).

De Jort look-a-like keek op, maakte oogcontact met mij, trok een gezicht waarmee hij duidelijk maakte dat ik het rambam kon krijgen en wijdde zich weer aan zijn oliepeil. Verontwaardigd door deze breuk met algemene beleefdheidsregels, stapte ik uit mijn auto, liep naar zijn tweezittertje en sloot (toegegeven, nijdig) het portier. Vervolgens reed ik naar de vrije pomp om te gaan tanken.

Waarschijnlijk heeft Jort staan koken van woede om deze brutaliteit terwijl hij uiterlijk stoïcijns zijn bezigheden afrondde. Toen ik nog stond te tanken, liep hij op me af en sneerde in keurig ABN dat ik basale communicatieve vaardigheden miste en waarschijnlijk “een kutleven” had. Mijn stresslevel daalde pas uren later.

De Aso

Zo’n twee dagen later reed ik met mijn kinderen op de achterbank een gelijkwaardig kruispunt tegemoet. Omdat ik van rechts kwam wilde ik voorrang nemen, een auto van links dacht hier anders over. Ik trapte op de rem – hij gelukkig ook – en hij zal mijn geïrriteerde uitdrukking hebben gezien. Nou bleek ik in deze situatie met een ander type man te maken te hebben: petje, onverzorgd, één hand bovenop het stuur en onderuit gezakt in zijn autostoel. Hij begon woest tegen mij te gebaren en ik zag hem schreeuwen achter zijn voorruit. Ik vond het niet ondenkbeeldig om voor de ogen van mijn bloedjes uit de auto te worden getrokken, dus reed ik snel door.

De boze man reed achter me aan, leunde inmiddels half uit zijn raam terwijl hij woest met zijn middelvinger zwaaide en mij met overslaande stem bleef uitschelden voor, ik parafraseer, een vrouw van lichte zeden met een bepaalde ziekte. Natuurlijk werd ik hier lichtelijk nerveus van maar om de kinderen gerust te stellen, reed ik rustig door en maakte er een grap van. Nadat ik een afslag had genomen en de man gelukkig doorreed, moest ik er van de zenuwen écht van giechelen. Ik heb er geen moment mee gezeten en de kinderen hadden er een typetje bij om na te doen.

Ook al waren de boze mannen heel verschillend, hun emoties waren waarschijnlijk gelijksoortig. Ze voelden zich door mij aangetast in hun eigenwaarde. Het mag duidelijk zijn dat ik bij man nummer 2 nooit zijn portier had durven dichtgooien…

Een gedachte over “Road rage: kakker versus aso

  1. Geweldig! Herkenbaar, je bereikt mensen veel harder met communicatie dan met schelden en tieren. Logisch dus dat je bij “de Jort” veel meer last had dan bij “petje”. Een naar voorbeeld omdat het beiden keren duidelijk ging over niet correct opgevoede mensen die waarschijnlijk zelf voor een groot deel een Kwalitatief Uitermate Terleurstellend leven hebben. Niets van aantrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s