Coronacrisis: zelf mondkapjes maken én doneren.

Vanwege het grote tekort aan mondkapjes, heeft het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen burgers opgeroepen mondkapjes te maken voor zorgmedewerkers volgens een bepaald patroon. Hier is in Vlaanderen massaal gehoor aan gegeven. Er wordt driftig geknipt, genaaid en gedoneerd. In Nederland heb ik een dergelijke oproep van een grote zorginstantie nog niet voorbij zien komen. Maar via een Whatsapp-bericht in de groepsapp van onze wijk, deed de partner van een huisarts ook een oproep. Omdat ik handig ben met naaimachines en over alle benodigde materialen beschik, heb ik hier natuurlijk gehoor aan gegeven!

De betreffende huisartsenpraktijk uit Amsterdam-Oost hád voldoende mondmaskers op voorraad, maar deze werd gevorderd omdat bescherming van ziekenhuispersoneel urgenter wordt ingeschat dan de bescherming van huisartsen. Een moeilijke maar begrijpelijke beslissing. Bij schaarste moeten middelen daarnaartoe waar ze het hardst nodig zijn.

Omdat de artsen van deze praktijk elke dag coronaspreekuur houden én patiënten met een coronabesmetting – of een vermoeden daarvan – moeten bezoeken, was het ontbreken van mondkapjes een grote zorg.

Ik ben aan de slag gegaan en heb het patroon naar eigen inzicht verbeterd door een opening te maken aan de bovenzijde. Hierdoor kan tussen de 2 lagen katoen nog een extra filter gestoken worden. In plaats van elastieken heb ik lintjes aan elk mondkapje gemaakt. Hierdoor is het masker op 90-100 graden wasbaar en voor elk hoofd op maat te maken.

De 25 maskers zijn bij me opgehaald en later die avond kreeg ik nog een lieve app van de huisarts. Heel fijn om te kunnen helpen en ik heb er naast een goed gevoel, een flesje wijn aan over gehouden 🙂

Ik kan je niet zeggen hoe blij ik hiermee ben. Ze sluiten fantastisch op het gezicht aan en ademen toch prima. Ik zal er extra filter in doen (RIVM zegt dat materiaal van stofzuigerzakken of keukenpapier prima is als filter). Dank!!! ❤

Wil jij ook maskers maken? Klik op het patroon en je mag me altijd vragen om tips en tricks als je er niet uitkomt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s